Details

Keywords Change this

Social Housing

Project timeline

2007 – 2008

Type

Residential

Location Change this

Práter utca 30-32
1083 Budapest
Hungary

Architect Change this

Team

Péter Kis, Csaba Valkai

__

Article last edited by Lacuna on
October 13th, 2011

Práter Street Social Housing Change this

Budapest, Hungary
by Atelier Péter Kis Change this
1 of 14

Description Change this

The final building outline was determined by the scale and proportion of the sorrounding buildings. The architects didn’t want to form blocks that oppress their environment. Their primary aim was to find an acceptable, proportioned building form, that keeps the relative regulations, and they connected the most optimal number of apartments to this form. The sorrounding buildings and environment inspired the volume of the building.

The existing firewalls on the location determined the volume from two sides: on one hand they are identifying characteristics of the site, on the other hand they ’section’ certain forms and buildings, therefore finishing these were one of the tasks. Instead of building something aside, they added the form to the site.

Atelier Péter Kis reacted to the form and volume of the sorrounding buildings observantly and sensitively. This way of designing gave them the possibility to add the new building volume in a wider sense. They integrated the block that sorrounds the location in two levels. On one part, the new building covers the fire walls, on the other hand, the moulded block evokes them. The new volume finishes the surrounding blocks, at the same time it marks the difference by the change of material.

Their firm will was to generate the development of the certain site, the sorrounding blocks and it’s wider environment. The integrated building form generates an inner garden, that visually connects the street to the inner space of the new block. Besides giving the green experience to the space, this solution lets natural sunlight in, it gives natural light to the inner street and apartments. The inner garden is connected public spaces, that adds a certain value, and completes the simple function of the apartments. Using the advantage of the location, two roof terraces were created, that give extraordinary panoramic view to the city, and Gellert-hill. The vegetation and it’s designed elements create a continuous, L-shaped garden and public space, that at the same time separates and connects the two block of the new building.

A clear and uncomplicated longitudinal zone connects all the functions (apartments, parking, public spaces). This zone and the developed structural system allows the fexibility that appears in the organization of the functions, particularly in the layout of the apartments.

Besides using contemporary building methods, the sustainability of the building by using durable and persistent materials was also in focus. The building suggests elegance and balance by it’s proportion, scale and inner spaces, while it is functionally organized, frugal. The cost estimation and the consturction plan was continuously conrtolled during the design procedure.

Comments