Details

Keywords Change this

Hexagonal Honeycomb

Project timeline

1969 – ?

Type

Mixed Use

Location Change this

Calle Calderón de la Barca, 2, 03189 Dehesa de Campoamor, Alicante
03189 Orihuela Costa
Spain

Architect Change this

__

Article last edited by Bostjan on
March 13th, 2020

Nautical Club Dehesa de Campoamor Change this

Orihuela Costa, Spain
by José Luis Fernández del Amo Change this
1 of 7

Description Change this

In 1969, José Luis Fernández del Amo designed the Nautical Club of the Dehesa de Campoamor urbanization on Orihuela, on the east coast of Spain. The aim was to promote a new summer center, to break tourism seasonality, complementing to the tourist offer and attracting increased purchasing power clients and higher living standards. The architectural analysis of the building invites to highlight the use of a hexagonal shape as a formal and structural tool that generates the floorpan by the aggregation of this polygonal elements, which vary their shape to adapt to the terrain and functional requirements. It seems inspired by nature, in the organic growth of a honeycomb. Also Fernandez del Amo was in 1967 remodelling and expanding with Jose Antonio Corrales and Ramón Vázquez Molezún, Spanish Pavilion at the Brussels International Exhibition, where he worked the hexagonal repetitive structures.

The section adapts to a very characteristic topography, reddish terrain that has a very steep slope. The terraced and cantilevered spaces of the construction follow each other until reaching the sea. The white building stands out from the coastline in the landscape, looking like a large ship. Terraced mediterranean architecture with big openings to the sea with an inherent organicism and plasticity. From the village perspective, the building disappears in the slope, so we can see only the entrance floor and then go down through it: entrance floor as reception and administrative center, following restaurant and cafe, meeting spaces and in lowest floor spaces related to sports and boat hangar. From the interior, the openings allow great permeability to the outside, which is perceived with the feeling of being immersed in the high seas.

Comments

Register to join to conversation.