Details

Keywords Change this

Polycarbonate

Project timeline

? – 2009

Type

Education & Research

Location Change this

Quai Francois Miterrand 6
44262 Nantes
France
www.nantes.archi.fr

Current state

Original

Also known as Change this

École Nationale Supérieure d'Architecture Nantes

Architect Change this

Team

Anne Lacaton, Jean-Philippe Vassal, Florian De Pous, Frédéric Hérard, Julien Callot, Lisa Schmidt-Colinet, Isidora Meier

Client Change this

DRAC Pays de Loire
www.pays-de-la-loire.culture.gouv.fr

Gross floor area Change this

25,885m²

Partners Change this

Structural engineers
Setec Bâtiment (concrete structure, systems)
www.batiment.setec.fr

Specialist services
E2I (cost estimate)

Acoustics
Jourdan

Specialist services
CESMA (metal structure)

Specialist services
Vulcanéo (fire security)
www.ingerop.com/achievements-subsidiaries-vulcaneo.html

__

Article last edited by AleeshaCallahan on
August 06th, 2013

Nantes School of Architecture Change this

Nantes, France
by Lacaton & Vassal Change this
1 of 36

Description Change this

In building a structure of great capacity, the project design comes up with a scheme capable of creating a set of rich and diverse situations of interest to the School of architecture, the city and the landscape. French architects Lacaton & Vassal designed the Nantes School of Architecture.

Design and structure

Three decks at nine, sixteen and twenty-two meters above the natural ground level, served by a gentle sloping external ramp, progressively put the ground surface of the city in touch with the sky overhead.

A lightweight steel structure redivides the height of these main levels. It enables the spaces devoted to the program to be generously installed and creates a system adapted to their extension and their future evolution.

Linked to the spaces of the program are ample, double-height volumes with non-attributed functions, the transparent facades of which harness the sun's rays and vouchsafe the indoor climate. On the initiative of the students, teachers or visitors, these spaces become the locus of possible appropriations, events and programming.

Free and flexible

The project was inspired by Eco-Houses, a social housing project in Berlin by Frei Otto.

At any one moment the adaptation of the school to new interventions and its reconversion are possible. Like a pedagogical tool, the project questions the program and the pratices of the school as much as the norms, technologies and its own process of elaboration.

Comments

Posted by yantramstudio | Thursday, July 13th, 2017 | 08:45am
Nice!

Register to join to conversation.