Details

Keywords Change this

22@

Project timeline

Add this

Type

Mixed Use

Location Change this

Avinguda Diagonal, 189
08018 Barcelona
Spain

Also known as Change this

Universitat Pompeu Fabra, Mediapro Group, IMAGINA Audiovisual Center

Architect Change this

Mediacomplex Change this

1 of 10

Description Change this

The Mediacomplex project is born from the union between a city, the 22@ plan for the development of emergent technologies, and a company as engine within this sector. The project addresses a complex program which integrates a variety of diverse elements. These include the many facets of the audiovisual world, the teaching of the University Pompeu Fabra, the production within the Factory of images, and the creation within the Tower, itself a display window upon Ave. Diagonal. Each of these elements occupies its place within the building autonomously and still participates with the same whole.

The building occupies a special place. The meeting point between the orthogonal grid of the "Ensanche" and the Ave. Diagonal creates a new “New York-style” pedestrian square, generously opening up the audiovisual building to the city. In addition, the project positions itself over Ave. Diagonal as an entryway into the “peri Glories” zone which finds its counterpoint with the Agbar tour. Lastly, it takes advantage of the industrial history of the neighborhood by incorporating the unfinished 19th C. factory of Cal Aranyo.

From this integrated program, keeping in mind the urban complexity of the site, two new buildings are born in synergy. Their polar characteristics enter a dialogue allowing the whole to become greater than the sum of its parts. A base, the Factory, static and horizontally treated, is aligned with the old existing Cal Aranyo factory as a natural continuation two centuries later. The Tower, vertically treated, dynamically expresses the change between urban alignments. The base, opaque and smooth, covered with a double-skinned metallic screen, provides subtle variations of permeability and perforations which softly filter the light. The Tower, transparent, expresses its deeply recessed structure with huge niches, creating chiaroscuro effects on the façade. Nevertheless, both share a common system of geometry and proportion, as with a metallic and chromatic treatment that achieves a unity of rich diversity.

Sources

  • e-architect.co.uk

Comments

Register to join to conversation.