Details

Keywords Change this

Winery, Vineyard, Moravia

Project timeline

2015 – 2020

Type

Culture & Entertainment

Location Change this

Vinice 579
671 82 Dobšice
Czech Republic
www.https://lahofer.cz/cs/

Current state

Original

Architect Change this

Team

Ondrej Chybik, Michal Kristof, Lenka Vorechovska, Adam Jung, Hanin Al-Gibury, Karolina Holankova, Martin Holy, Vojtech Kouril, Ondrej Mundl, Matej Strba, Zuzana Zathurecka, Zuzana Pelikanova, Victor Cojocaru

Client Change this

Vinařství LAHOFER
www.https://lahofer.cz/cs/

Gross floor area Change this

3,800m²

__

Article last edited by Chybik Kristof on
June 09th, 2020

Lahofer Winery Change this

Dobšice, Czech Republic
by Chybik + Kristof Change this

lahofer winery

1 of 6

Description Change this

Nestled in the Moravian countryside, the Lahofer Winery fuses the region’s long standing wine tradition with a contemporary design in constant dialogue with the surrounding landscape. The spacial qualities of the archetypal wine cellar of the region are supported by a structural system where each module rises from a vine row and runs through the space, achieving perfect visual symmetry and guiding the viewer’s gaze across the grapevines. Echoing the local archetypal wine cellar, an undulant roof serves as an amphitheater for cultural events open to both locals and visitors, merging the winery into the ground – and the culture – on which it rests.

Towered by the concave roof of the amphitheater, the interior space unfolds into what appears to be a vast cellar, reminiscent of the archetypal Czech wineries, defined by the exposed rib construction of the arches. Each reinforced concrete arch is individually designed to fit a specific angle of the ceiling, while the distance between the arches is determined by that between the vine rows. Enclosed in a glass façade and facing south, the visitor center draws abundant light as the windows act as concealed separation from the exterior vine rows.

Informed by the ambient nature, the visitor center invites a full experience of its produce in the barrique cellar, made of wood, concrete and glass, and adjoining the tasting room. A large-scale mural painting by Czech contemporary artist Patrik Hábl covers the entire ceiling area. Its tampered, irregular and sparse strokes, ranging from earthy reds and blacks to terroir-reminiscent browns and beiges, echo the variations of the soil and its weightlessness as it seemingly lifts from the ground, leaving its timeless markings on the walls. In the continuity of this material wave, the structure houses its production in two halls of distinct heights, each mirroring a specific process. The first lower hall centralizes the operations, including wine-making production and employee facilities, while the second allows for operations that require lower temperatures, such as the wine press, the cellar, and the wine store. The varying heights of the interior spaces, emulating the terrain, allow for the alignment of corresponding functional exterior courtyards.

While one courtyard serves as the operational area, centralizing logistic and production presses, the other holds the amphitheater, extending sweeping views of the landscape. An open space, the amphitheater invests the boundless roof, overlooking a horizon nourished by its history. Expanding on the Lahofer Winery’s function from a production site into a witness to the local culture, it acts as a community space dedicated to cultural events, including local grape harvest celebrations and theater performances – a hub for its lasting community to connect with visitors of the region and wide-ranging wine connoisseurs.

Comments

Register to join to conversation.