Details

Keywords Change this

Architectural Heritage, Transformation, Bar, Renovation, Wine Room, Interior

Project timeline

2018 – 2019

Type

Culture & Entertainment

Location Change this

Hradní 2
669 02 Znojmo
Czech Republic

Current state

Renovated

Architect Change this

Team

Ondřej Chybík, Michal Krištof, Ondřej Mundl, Luděk Šimoník, Martin Holý, Roman Koplík, Lenka Vořechovská, Vratislav Zika, Hanka AlGibury, Petr Novák, Michal Klimeš

Client Change this

Vinařství LAHOFER
www.https://lahofer.cz/cs/

Gross floor area Change this

550m²

__

Article last edited by Chybik Kristof on
June 09th, 2020

House of Wine Change this

Znojmo, Czech Republic
by Chybik + Kristof Change this

house of wine by laurian ghinitoiu

1 of 10

Description Change this

Set in a converted 19th-century brewery and its adjacent technical space added to the structure in the 1970s, the project overlooks a 9th century chapel and neighboring Gothic church – reflecting the town’s many architectural layers and histories. Merging two spaces with distinct heritages and adopting individual approaches –and understandings – of renovation for each, we responded to the respective building’s structural past and function, all the while rethinking conventional notions on restoration.

The 19th-century former brewery hall was restored in a classical manner, becoming a tasting room, where visitors are introduced to the rich wine history of the region of Moravia. The former technical hall was kept only as a shell, whose walls mark various changes that the building went through. This “white cube” receives an expressive playful insertion that redefines its interior. A dark mass of organic volumes fills the space in order to adjust the scale and atmosphere of this white cube to that of traditional wine cellars of the region.

The design of the façade for the former technical hall did not result from aesthetic ambitions. It came out of a desire to show the previous layers of the building and also to open it to the views of the city. The wall that was previously dividing and hiding the structure from the river valley was removed in an effort to create a new dialogue between the inhabitants of the city and the new House of Wine.

Comments

Register to join to conversation.