Details

Keywords Change this

Energy-efficient Glazing, Prefabricated High Insulation Timber Panels, Monochrome Bathroom Fittings, Oak Flooring

Project timeline

February 2013 – May 2013

Type

Residential

Location Change this

Bad Vilbel
Germany

Architect Change this

__

Article last edited by graemedrussell on
June 11th, 2019

Haus W Change this

Bad Vilbel, Germany
by Ian Shaw Architects Change this
1 of 5

Description Change this

A dynamic interplay of light and shadow defines this well-crafted cuboid.

Externally, the scheme is articulated as a zinc-clad modernist box, set into a traditional pitched roof, atop a standard two-storey house; internally, it presents itself as a well-proportioned bedroom with an en-suite wet room that connects with an adjoining stairwell, leading down to a lower-level lobby and storage area.

The wet room's fully glazed roof exploits the building’s south-facing aspect, as do the skylights above the staircase, resulting in both volumes enjoying changing patterns of light and shade. By contrast, the bedroom’s fully glazed north elevation provides an even source of illumination throughout the day. This is flanked by two slender, full height louvre panels that provide natural ventilation.

Integral to the scheme is the use of oak for both the flooring and staircase - its colour, depth and texture creating a warm, welcoming environment, while elegantly contrasting with the wet room's white monochrome aesthetic.

Comments

Register to join to conversation.