Keywords Change this


Project timeline

2005 – 2012



Location Change this

Quay River Danube

Also known as Change this


Architect Change this


Tibor Dékány, Sándor Finta, Ádám Hatvani, Orsolya Vadász, Zsuzsa Balogh, Attilla Korompay, Bence Várhidi, Noémi Soltész, András Jánosi, Diána Molnár, Adrienn Molnár

Cost Change this

€20 million

Gross floor area Change this



Article last edited by AleeshaCallahan on
August 15th, 2013

Fovam Underground Station Change this

Budapest, Hungary
by spora architects Change this

The criss-cross structure on the lower level

1 of 11

Description Change this

The new metro line planned in Budapest is to connect South-Buda with the city center. Ten stations will be constructed in the first phase, Fővám tér station is located on the left and right sides of the Danube river.

Complex Requirements

"FŐVÁM TÉR" station is a twin station of the Szent Gellért tér, the complex structure is composed of a cut-and-cover box with tunnels. The complexity of the structure is even greater, since here a new tunnel for the tramline and a new pedestrian subway has to be constructed as well. Having the new underground station, Fővám tér will become a new gateway of the historic downtown of Pest.

In order to meet the necessary requirements, a complex structural system was required to fulfill the needs emerging from the proximity of the Danube and the given construction site. The station is also divided with two building methods. There is a box structure built through an open pit from the surface. Work pits are supported by slurry or pile walls. The other part of the station is under an existing building, it is built using NAT methods.


The walls and the columns will be covered with printed ceramic tiles of the artwork type, reflecting to the Zsolnay ceramics of the Gellért hotel, which is near the site.

Due to the construction technology, huge rooms have been created in the inner spaces of the stations. The section of the space is proportional to cross section of average street in Pest, built in the eclectic period in the 19th century, so the station can be interpreted as a inverse street or square under the surface.

Playing with natural light has been an important aspect in the architectural formation of the entire line. The main goal – apart from giving enough natural light - is to show the architectural form as much as possible.

On the surface of Fővám tér a huge square will be created without traffic. This will allow for glassy, crystalloid skylights, which will let the sunlight reach the platform level, emphasizing the unique character of the beam network.


Register to join to conversation.