Details

Keywords Change this

Minimal

Project timeline

2015 – 2017

Type

Private House

Location Change this

Eboli
Italy

Current state

Original

Architect Change this

Team

Brunoarchitettura

Gross floor area Change this

300m²

Domus OMA Change this

Eboli, Italy
by Luca Bruno Change this
1 of 24

Description Change this

Domus OMA takes as little space as possible from the garden. The ground floor layout shows the integration with the design of the outer balcony, creating a continuum between interior and exterior. The house, except for the sleeping area, is not considered as a well-defined closed perimeter. It consists of mural walls that flow over an imaginary axis, with interposing glass panels between them, which allows them to maintain a constant relationship with the outside. The top floor, moved eastward to keep legal distances from the west side building, is an entirely closed volume. Here we are talking about the bridge block, in which a single cut obtained with a very long ribbon like window, tells us that the light inside is softer and filtered, generating a restful atmosphere. In this block there are positioned bedrooms.

The fulcrum of this house consists of the central double height volume, starting by two enforcements in solid concrete linked to the foundation and to the upper end. This, unlike the rest, wants to root into the ground like a tree root and, like the fulcrum of a pair of scissors, adjusts the direction of the rotated planes. The bedrooms block is obtained from two different rotations: one representing the continuation of the north road and the other parallel to the west border. The house keeps the soles detached from the ground, and is only holed on the top, where a skylight is filtered from white-plated concrete clams, because there was no possibility to open towards east. The skylight, with the help of the white colored walls reflects the light in every direction in the house, brings brightens and light to the various levels including the ground floor, to the kitchen, positioned there, at the day time when it’s been used. Light and shaded light play games that become diffused in the entire house depending on the current color of the sky.

The building always transmits feelings to those who observe, like the floating illusion, the suspension, the lightness, the slip without any rooting, which can be seen looking at the construction's detachment from the ground. In fact, all this comes from the desire to solve the problem of the underlying soil, very clayey and not leaning, that contributes to flooding in surrounding houses during heavy rainfall caused by the difficult water flowing and draining.
Domus OMA slips on the water like a boat. Rainwater can drain and be absorbed by the ground thanks to this system.

Sources

Comments

Register to join to conversation.