Details

Keywords Change this

Hospitality

Project timeline

? – January 2020

Type

Culture & Entertainment

Location Change this

AlUla
Saudi Arabia

Architect Change this

Client Change this

Royal Commission for AlUla
www.rcu.gov.sa/en/

__

Article last edited by Bostjan on
July 18th, 2020

Desert X AlUla Visitor Centre Change this

AlUla, Saudi Arabia
by KWY.studio Change this
1 of 7

Description Change this

The Visitor Centre is a simple square building, carefully isolated at the entrance of the Hidden Canyon welcoming visitors for the first Desert X Al Ula exhibition: it offers basic amenities such as an information centre and a café as well as a generously shaded courtyard and a viewing deck outside. It is a place to rest and find shelter in the open desert, while its courtyard frames views into the sky and the magnificent landscape. The few, precisely located windows create various focal points up and down the canyon and increase the contrast between the domestic and the unlimited: an expression of our scale and our relationship with nature.

The circular roof opening creates a particular atmosphere - a perfect shape framing the rocks and the sky. The two entrances into the courtyard are viewing axis extended by the transparent doors into the information centre and the café: the opposing windows in each of those spaces giving a framed view back into the desert. The moment one enters the apparently enclosed courtyard is the very moment when one sees through the building – while it’s scale and depth is made ambiguous, there is an immediate spatial and functional clarity.

The floorplan is symmetric and nondirectional with each of the two main public spaces accessed from the centre of each side of the courtyard; facilities such as restrooms, staff and storage are located in the corner diagonal to the courtyard. The metric of the building is strict and reoccurring in all dimensions of its spaces and openings: its structural grid is simple, and the uniformly dimensioned spaces allow for the reorganising of the structure for a future change of use.

Desert X Al Ula Visitor Centre is a modest structure, designed and rapidly built with mostly local materials, drawing from two local references: an archetypal walled garden, expressed in the ruled symmetrical geometry and enclosed appearance, and constructive clarity, with spaces appearing to be carved from a solid mass through simple subtractive operations. The Visitor Centre is open: visitors to the landscape and the art will complete the experience.

Sources

Comments

Register to join to conversation.