Details

Keywords Change this

Stone, Regionalism, Compact

Project timeline

2012 – 2014

Type

Private House

Location Change this

6221 Vrhovlje 9c
Slovenia

Current state

Original

Architect Change this

Client Change this

B. Pertot

Gross floor area Change this

92m²

__

Article last edited by Bostjan on
July 24th, 2017

Compact Karst House Change this

Vrhovlje 9c, Slovenia
by Dekleva Gregorič Architects Change this
1 of 26

Description Change this

The region of the Karst was once covered with Oak trees that Venetians extensively used to build up the City on water. They left the wind to peel off the earth revealing limestone ground. In this landscape, the tradition of small, compact, stony and almost windowless houses developed and has remained until today.
Following this tradition determined the design of a small compact stony house, corresponding to the needs of the young family and current technological principles. The redefinition of a traditional stony Karst house led to the concept of the proto-house as a compact, stony, pitched roof volume for contemporary countryside living in this region. The house is conceived as a monolithic volume with two inserted wooden volumes connected with an interim landing.

House Structure

The ground floor operates mostly as a public or semi-public space with multiple grand landscape views, whereas on the other hand the upper floor stands very private, with sky views only. The space is divided with two inserted wooden volumes which contain a kitchen with dining or bathroom on the ground floor, and a master bedroom and children’s room on the upper floor. The house in a house concept allows each bedroom to perform as a primarily wooden pitched house, where one literally feels like sleeping in his own (symbolic) house and not a room. The bridge connecting both houses acts as playroom. The house has three large square windows which look out on views towards a hilltop church in Italy to the west, forest to the south and entrance platform to the east.

Karst Reinterpretation

The redefinition of a traditional stony Karst roof, with its texture, colour, material and its steep inclination is executed as a contemporary concrete interpretation, with intense technological ingenuity. A materially inseparable connection between the facade and the roof is a key allusion to the image of the traditional Karst village. The design of the house addresses the relationship between the contemporary and tradition, it opens up the question about the characteristics of the anonymous traditionally built architecture from which it originates and simultaneously establishes the relationship between contemporary interpretation and the traditionally conditional domain of synthesis.

Awards

AAN House of the Year 2015, Golden Pencil 2015, AR House Award 2015, commended, Best architects 16 Award for the single family homes category, European Union Prize for Contemporary Architecture: Mies van der Rohe Award 2015, nominated Architizer A+ Awards 2015 for the Residential: Private House category, finalist

Sources

Comments

Register to join to conversation.