Details

Keywords Change this

Bunker

Project timeline

2010 – 2010

Type

Monument & Memorial

Location Change this

Diefdijk
Netherlands

Current state

Altered (extensions to the original)

Architect Change this

Bunker 599 Change this

Diefdijk, Netherlands
by Rietveld Landscape Change this
1 of 11

Description Change this

The sliced-up bunker was designed by the Dutch studio, Rietveld Landscape and was completed in 2010. The project won the Dutch Design Award 2011.

This project lays bare two secrets of the New Dutch Waterline (NDW), a military line of defence in use from 1815 until 1940 protecting the cities of Muiden, Utrecht, Vreeswijk and Gorinchem by means of intentional flooding.

A seemingly indestructible bunker with monumental status is sliced open. The design thereby opens up the minuscule interior of one of NDW’s 700 bunkers, the insides of which are normally cut off from view completely. In addition, a long wooden boardwalk cuts through the extremely heavy construction. It leads visitors to a flooded area and to the footpaths of the adjacent natural reserve. The pier and the piles supporting it remind them that the water surrounding them is not caused by e.g. the removal of sand but rather is a shallow water plain characteristic of the inundations in times of war.

The sliced up bunker forms a publicly accessible attraction for visitors of the NDW. It is moreover visible from the A2 highway and can thus also be seen by tens of thousand of passers-by each day. The project is part of the overall strategy of Rietveld Landscape and Atelier de Lyon to make this unique part of Dutch history accessible and tangible for a wide variety of visitors.

Comments

Register to join to conversation.