Details

Keywords Change this

Environmentally Sustainable Design, Participatory Process

Project timeline

? – January 2020

Type

Education & Research

Location Change this

Tapada das Necessidades
Lisbon
Portugal

Current state

Original

Architect Change this

Client Change this

Junta de Freguesia da Estrela
www.jf-estrela.pt/

__

Article last edited by Bostjan on
May 01st, 2020

Brincadeira Circular Change this

Lisbon, Portugal
by Colectivo Warehouse Change this

The playground

1 of 5

Description Change this

Brincadeira Circular is a project of educational equipment designed and built through a participatory process with the aim of evolving the entire community of Escola Fernanda de Castro, located in Tapada das Necessidades.

Colectivo Warehouse was invited to coordinate this project by the Parish Council of Estrela, framed in a financing program of an environmental trust fund that encourages, among other themes, the creation of projects that apply principles of circular economy and sustainability.

The project was born out of the recognition of the existence of underused spaces outside the school. In this context, through a participatory model of reflection, design, and construction, through the organization of collaborative sessions with parents, students, and professionals, the artistic temporary installation was built. The creation of this equipment aims to provide an educational space where the themes of the circular economy, upcycling, reuse, and ecological responsibility will be addressed with activities proposed by teachers.

The project was created using reused wood and milk packages collected by parents and students during the months before the building period. An art gallery was created with works made by students, crafted with the leftovers from the construction itself.

Comments

Register to join to conversation.