Details

Keywords Change this

House Of The Architect, Bauhaus

Project timeline

1947 – 1948

Type

Private House

Location Change this

Sunset Hill Road
06840 New Canaan
USA

Also known as Change this

Breuer-Robeck House

Architect Change this

Partners Change this

Project management
Irving Wood

__

Article last edited by archibald on
December 22nd, 2011

Breuer House I, New Canaan Change this

New Canaan, USA
by Marcel Breuer Change this
1 of 7

Description Change this

Breuer House I is located in Connecticut as Breuer House II, New Canaan set on a gently rise having particular view to ornamental trees. The vigorously horizontal-lined house’s most dramatic feature is the cantilevered upper floor with it’s deep corner balcony suspended from tension cables of standard marine rigging. This daring yet disciplined use of the cantilever was the structural theme of this hillside house. Breuer had been experimenting with using frame walls as trusslike members, and here this potential inherent in wood frame construction is exploited to the utmost. The two ends of the front facade is supported by fieldstone walls relieving the effect of the overhangs.

Like the Noyes House and the Stillman House I, it was built to an appropriate, human scale, not too big, not grandiose (although it has been expanded and its cantilevers buttressed since Breuer built it).

In the late 1980s the concrete-block base was also covered by fieldstone weakening the original utilitarian impression of the original house. The top floor is clad in vertical and diagonal wood overlay. The ribbon window at the second floor stretching on the main facade shaded by a wood brise-soleil. The structure of the cantilevered stair to the corner porch is in steel as a reply to the balcony supporter cables.

The primary living spaces took place on the main, top floor according to the original design of the houes. The kitchen and the laundry room were in the center of the plan surrounded by sleeping and working spaces on one side and living and dining area on the other. The kitchen was directly linked to the dining room by a pass-through to allow the transfer of dishes and a chat between the cook and the guests. The dining and the living space weren’t separated from each other, they were flowing together. The fire place signed a border between the two spaces. The ground floor contained the child’s bedroom, playroom, workshop and guest room and a bath.

The walls interior were covered with painted plywood, cypress boarding, and natural gum plywood. The floors’ overlay were Haitian mattings, bluestone, and black asphalt tile. The strongly painted surfaces, like on the north wall in the living room’s cobalt blue colored wall created emphatic effects within the house.

Comments