Details

Keywords Change this

Tropical Modernism

Project timeline

1960 – 1963

Type

Education & Research

Location Change this

Colombo
Sri Lanka

Architect Change this

__

Article last edited by Bostjan on
March 14th, 2017

Bishop's College Change this

Colombo, Sri Lanka
by Geoffrey Bawa Change this
1 of 4

Description Change this

In 1960 Bawa prepared a development plan for Bishop's College, a girls' school to the south of the Beira Lake in Colombo, and as a result was asked to build a three-storey classroom block. The new classrooms were placed at first and second-floor level behind a breathing wall, while the ground floor was left open as a covered activity and play area.

The structure was cantilevered outwards from an in situ concrete portal frame with exposed beam ends. The floor slabs ended on the line of the structural columns and concrete grilles were supported from the ends of the cantilevers at first and second-floor level so that a stack of air could flow up behind them. The delicacy of the grilles was accentuated by narrow vertical gaps between each panel and by clear horizontal openings running between the beam ends. This clear expression of structural and non-load­ bearing elements marked the first appearance of an elevational ordering sytem that Bawa would return to in a number of projects. Over the years clumsy changes have destroyed the clarity of the structural expression and the efficacy of the ventilation.

Sources

  • Archnet

Comments

Register to join to conversation.