Details

Keywords Change this

University, Tower

Project timeline

1963 – 1968

Type

Education & Research

Location Change this

Ernst-Reuter-Platz
Berlin
Germany

Current state

Original

Also known as Change this

Architektur TU Berlin

Architect Change this

Architecture Faculty TU Berlin Change this

1 of 9

Description Change this

The architecture faculty at the Technisches Universitaet in Berlin was designed by Bernhard Hermkes and Hans Scharoun in 1966.

It was the architect Bernhard Hermkes' goal to design a building specifically for the the education and training of architects. This is apparent in several aspects of the Architecture Faculty of the Berlin Univerity of Technology.

Design

All spaces dedicated to circulation, be it horizontal or vertical circulation, are generous in scale. Additional room was made to account for exhibition space. The facilitation of contact between professors and students of the various departments is an essential design ingredient. Exhibitions of work by students were one means of achieving this. The placing of large staircases with open light wells at the outer ends of the building provides a strong link between all the floors. This facilitates interaction throughout the building despite the large number of floors.

The character of the curriculum is also evident in the facade. An artifice was needed to create working spaces free of excessive solar radiation. Projecting facade panels, suspended at an angle from the east and west, provide substantial shading from the southern sun. This functional requirement would normally imply aligning the building differently, but the possibility was excluded by the urban situation. Differing floor-to-ceiling heights for the studios and offices are also expressed in the facade. Design choices related to the architectural education thus have a prominent effect on the appearance of the building.

The lower section of the complex was designed by Hans Scharoun. The ground floor has an open character and contains an entrance hall and exhibition gallery. The first floor is mainly occupied by offices and workplaces for students. The second floor was designed as a large drawing office but this is now used for the library. Scharoun was concerned about the interaction between the students and their surroundings. This is reflected in the orientation of the buildings and in the facade design.

Comments

Register to join to conversation.